Cine sunt
Sunt Elena Cucu, psihoterapeut practicant, atestat de Colegiul Psihologilor.
Drumul meu
Drumul meu in lumea psihoterapiei a inceput cu pasiunea pentru psihologie in liceu. In adolescenta eram fascinata de modul cum gandurile oamenilor influenteaza mai mult viata lor decat contextul obiectiv in care traiesc. Imi amintesc un gand care m-a urmarit si poate mi-a trasat calea: daca mintea oamenilor e ïn ordine, si viata lor va fi. In acea perioada, am vrut sa devin psiholog sau psihiatru, dar am ajuns… economist, urmand mai intai o facultate de stiinte economice.
La 26 de ani am reintrat pe directia psihologiei, dupa o perioada de autoanaliza si cautari, dar si dupa o experienta personala dificila (moartea brusca a mamei mele, din cauza unui cancer descoperit tarziu). Eram deja analist financiar intr-o corporatie si decizia de a reincepe un alt drum profesional nu a fost usoara, insa a meritat.
Dupa 11 ani de experienta in departamentul financiar din mediul corporatist si dupa ce am urmat in paralel facultatea si masteratul in psihotearpie cognitiv comportamentala, am inceput sa profesez in propriul cabinet, ca psihoterapeut.
Ce am studiat
Sunt psihoterapeut atestat in psihoterapie cognitiv-comportamentala si hipnoza.
Pe langa aceasta formare de baza, am urmat diverse cursuri de formare complementara si continua, in directiile:
Terapia de cuplu EFT/Terapia Centrata pe Emotii (certificat Externship)
Coaching generativ, cu Stephen Gilligan
Terapia centrata pe scheme (Schema Therapy)
Metoda Kid’s skills“Eu pot”
Metafora ca si cheie a schimbarii (orientare adleriana)
Introducere in Dialectical behavioural therapy, o terapie focusata pe tratarea tulburarilor borderline
"From borderline intrapsychic structures to the real self" - curs de orientare psihanalitica axat pe structura borderline
Abordarea mea
Un proces terapeutic este pentru mine o calatorie in care terapeutul merge alaturi de client spre destinatia pe care acesta din urma si-a fixat-o.
Aplic principiile cognitiv-comportamentale, terapie in care am formarea de baza, dar ocazional pot folosi si tehnici din alte abordari. Cred in beneficiile mindfulness-ului, pentru ca a fi prezent "aici si acum" este poate cel mai util instrument pentru a atinge echilibrul emotional. De asemenea, pot apela la hipnoza si te pot invata tehnici de relaxare, utile in gestionarea stresului.
Sunt si o cititoare pasionata, asa ca pot folosi in lucrul nostru biblioterapia, daca rezonam in aceasta directie.