Am descoperit cartea “Cum ne schimba Dumnezeu creierul” intamplator intr-o librarie si m-a atras titlul, dar si subtitlul provocator: ”descoperirile inovatoare ale unui prestigious neurolog”. Este scrisa de un neurolog si de un terapeut si incearca sa raspunda intrebarii: daca si cum influenteaza credinta in Dumnezeu/practica religioasa creierul. Perspectiva celor doi autori este mai degraba stintiifica si suficient de neutra incat sa se adreseze unui public larg, indiferent de prezenta sau absenta credintei religioase
Cartea este impartita in trei parti:
- Religia si creierul uman
- Evolutia neurologica si Dumnezeu
- Transformarea realitatii interioare
Primele doua parti exploreaza conceptul de Dumnezeu din perspectiva evolutionista si a dezvoltarii umane, precum si impactul experientelor spirituale asupra structurilor neuronale. A treia parte cuprinde o serie de exercitii practice, care pot fi practicate independent de vreo credinta religioasa si care ajuta la dezvoltarea diferitelor structuri ale creierului. Recunosc ca m-a interesat mai mult aceasta parte practica, dar si celelalte capitole prezinta interes celor care vor sa inteleaga mai multe despre functionarea creierului.
Mai jos sunt opt modalitati pentru a obtine sanatate fizica, mentala si spirituala, pe care le gasiti detaliate in carte. Le enumar aici nu pentru ca sunt foarte inovatoare (stim cu totii de exemplu cat e de sanatos exercitiul fizic), ci pentru ca autorii le ordoneaza in baza dovezilor neurostiintifice existente pe cele care s-a dovedit ca ar fi cele mai utile. Cele 8 strategii nu sunt legate de vreo practica spirituala anume, deci pot fi cu usurinta integrate in orice program zilnic. Le enumar si eu in ordinea inversa, asa cum o fac autorii:
8. Zambiti. Chiar daca il mimati, zambetul ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a relatiilor cu ceilalti, stimuland anumite circuite din creier legate de empatie si interactiune sociala.
7.Ramaneti activ intelectual. Stimularea intelectuala si cognitiva intareste conexiunile neuronale in lobul frontal si creste abilitatea de a comunica, de a rezolva probleme si de a lua decizii rationale.
6. Relaxati-va constient. Relaxarea constienta presupune scanarea corpului, relaxarea musculara si concentrarea asupra respiratiei.
5. Cascatul. Autorii aduc numeroase dovezi pentru nu mai putin de 12 beneficii ale cascatului, printre care: stimuleaza starea de concentrare, imbunatateste activitatea creierului, relaxeaza intregul corp, scade stresul, creste empatia. Desi poate parea ciudat, sfatul autorilor este sa cascam cat de mult putem intr-o zi (desi probabil ar fi bine sa nu o facem chiar in sedintele de la birou): ori de cate ori simtim manie, stres, anxietate, cand ne confruntam cu o problema dificila la lucru, inainte de a avea o discutie importanta, chiar in timp ce ne rugam sau meditam. Si daca nu ne vine sa cascam, solutia este simpla: sa mimam cascatul de cateva ori si se va produce unul real.
4. Meditatia. Chiar si 10-15 minute de meditatie sau rugaciune au efect pozitiv asupra cognitiei si relaxarii.
3. Exercitiile aerobice. Foarte multe studii arata ca exercitiul fizic are nenumarate beneficii: creste plasticitatea creierului,reduce anxietatea si poate fi la fel de eficient ca antidepresivele in tratarea depresiei.
2. Dialogul cu altii. Nu orice tip de dialog, ci unul care trece dincolo de subiecte ca vremea sau barfa. Un capitol al cartii este despre ceea ce autorii numesc Comunicarea cu Compasiune, un exercitiu foarte util de a asculta mai profund ce are de spus celalalt.
1. Credinta. Atat credinta in Dumnezeu, cat si alte tipuri de credinta (increderea ca ne asteapta un viitor optimist, credinta in idealuri, in viitor, in umanitate) sunt esentiale pentru o sanatate optima. Sfatul autorilor este sa avem aceste trei componente pentru o viata sanatoasa: credinta, companie si exercitiu fizic.
Cred ca este util, atunci cand simtim un dezechilibru in viata noastra (somn prost, prea mult stres, relatii tensionate), sa ne uitam care dintre aceste strategii ar putea fi de ajutor, pe moment sau ca strategie pe termen lung. Cum spuneam la inceput, nu sunt niste strategii inovatoare, dar modul de prezentare a informatiilor este cu siguranta unul plin de optimism si de acceptare a multitudinii de credinte si practici spirituale. Pentru mine, o carte care merita citita de cei care vor sa isi imbunatateasca stilul de viata si nu stiu de unde sa inceapa.
Cartea cumparata de mine de pe elefant.ro :
Andrew Newberg, Mark Robert Waldman - Cum ne schimba Dumnezeu creierul, ed. a 2-a, Curtea Veche Publishing, 2018
Comments