top of page
Writer's pictureElena Cucu

Carte: Intuitia, de Bernadette Jiwa

Cand ma gandesc la intuitie in viata mea, imi amintesc in primul rand o experienta de acum cativa ani, cand am decis sa-mi cumpar apartamentul. Imi amintesc ca am intrat in apartament si am avut o senzatie brusca de caldura in piept si de deschidere si apoi nu a mai contat lista de plusuri si minusuri, pur si simplu am decis sa merg inainte cu achizitia. Imi amintesc si de sentimentul pe care l-am avut la un interviu, in urma caruia am decis sa schimb compania in care lucram. Am simtit o rigiditate in zona abdomenului si a pieptului si o senzatie de inchidere. Am decis sa merg inainte totusi si tot ce s-a intamplat ulterior a confirmat acea senzatie initiala: atmosfera, modul de lucru nu erau compatibile cu structura mea.


M-am gandit la aceste doua exemple citind cartea Intuitia de Bernadette Jiwa, care nu este o carte de psihologie per se, dar are multe idei si cateva exercitii care ar putea fi cu usurinta transferate in domeniul psihologiei. Ipoteza de baza a autoarei este ca intr-o lume saturata de date si informatii, ar trebui sa apelam mai mult la intuitie si mai putin la statistici.

Prima parte a cartii exploreaza convingerile limitative si obiceiurile nocive care ne blocheaza intuitia. Principala idee pe care am retinut-o: mai multa atentie acordata lumii din jur si observand ce se intampla si nu ar trebui sa se intample, si ce nu se intampla desi ar trebui sa se intample, poate conduce la aparitia unor idei inovatoare din cele mai banale experiente. O alta idee, care mi-a reamintit ce citisem in alta carte (The courage to create, de Rollo May) este ca intuitia nu apare in gol, ca o strafulgerare, fara sa fi avut inainte preocupari si a depune eforturi pe un subiect anume. De multe ori, o idee fulgeratoare apare dupa ce am petrecut multe ore de gandire constienta asupra unui subiect.


A doua parte a cartii exploreaza procesul prin care apar ideile inovatoare. Ce mi-a retinut atentia e ca pentru a ne creste capacitatea intuitiva avem nevoie sa dezvoltam trei calitati, carora Jiwa le dedica cate un capitol cu studii de caz si cateva exercitii:

1. Curiozitatea – abilitatea de a acorda atentie

2. Empatia – abilitatea de a intelege ce simte celalalt

3. Imaginatia – abilitatea de a realiza conexiuni neasteptate intre probleme si solutii

Ideile ei sunt cu usurinta aplicabile vietii noastre personale. Empatia, curiozitatea si imaginatia sunt abilitati care ne pot ajuta nu doar sa lansam un produs sau un serviciu inovator, dar si ca sa ne schimbam viata atunci cand simtim ca suntem blocati in rutina sau cand ne lovim de mult timp de aceleasi scenarii repetitive in relatiile noastre sau la job. O alta idee pe care o propune Jiwa si care este una dintre favoritele mele in materie de evolutie personala este ca, pentru a avea ceva nou in viata noastra, trebuie sa renuntam la nevoia de siguranta si la frica de a esua. Sa ne dam noua insine in primul rand permisiunea sa esuam, pentru ca frica de esec este cea care ne va tine departe de schimbari care ne-ar putea aduce o viata mai buna si mai plina de sens.


M-am jucat putin cu ideile autoarei legate de aceste trei calitati, intrebandu-ma cum ar fi sa folosim exercitiile propuse de ea nu pentru a imbunatati o afacere, ci propria viata:

- Pot sa fiu curios in legatura cu ce se intampla in corpul meu atunci cand am o emotie puternica.

- Pot sa fiu curios in legatura cu ce ma atrage la persoanele de sex opus cu care am in mod repetat acelasi tip de relatii disfunctionale.

- Empatia ma poate ajuta sa ma intreb de ce actioneaza asa cum o fac oamenii cu care relationez, sa imi imaginez care este contextul lor de viata si sa inteleg de ce au anumite reactii.

- Imaginatia imi poate da solutii noi la probleme cu care ma confrunt, ajutandu-ma sa vad din alta perspectiva un blocaj, o situatie conflictuala.


Mai general, cred ca multe din solutiile propuse pentru a ne ajuta sa avem idei inovatoare ne-ar putea ajuta mult si in viata noastra psihica. Esential este sa dam atentie (noua si celorlalti), sa facem efortul de a empatiza (cu ceilalti, dar si cu noi insine) si sa ne folosim creativ resursele.

Inchei cu un citat din Anne Lamott, inclus in carte (pag. 21):

“Iti recapeti intuitia atunci cand o lasi sa se manifeste, cand sporovaiala ratiunii din mintea ta dispare. Ratiunea nu-ti da sperante. Presupui ca iti ofera adevaruri pentru ca este vitelul de aur pe care il venereaza aceasta civilizatie. Dar nu este asa. Ratiunea respinge, in general, ceea ce este bogat, interesant si fascinant.”


Resurse:

1. Bernadette Jiwa – Intuitia, ed. Publica 2018

2. Rollo May – The courage to create, ed. WW Norton & Company, 1994

3. Anne Lamott – Cum inveti sa scrii fictiune pas cu pas , ed. Paralela 45, 2013



114 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page