top of page
Writer's pictureElena Cucu

Trasaturi ale adultilor care au crescut in familii afectate de alcoolism

Updated: Jul 20, 2019

In engleza, se foloseste acronimul ACA, care inseamna "Adult children of Alcoholics” . Termenul este foarte raspandit in lumea programelor de tip 12 pasi , cum este "Alcoolicii Anonimi” si este folosit pentru a desemna o serie de caracteristici care se intalnesc frecvent la adultii care au crescut in familii in care exista cel putin un fel de dependenta (a fost creat pentru a se referi la alcoolism, dar stim astazi ca orice dependenta a unui parinte va avea efecte similare asupra copiilor)

Lumea romanasca, din cate stiu eu, nu a adoptat pe scara larga programele de acest tip, dar cred ca multe dintre practicile si termenii folositi in aceste programe pot fi utile oricui se lupta cu consecintele consumului de alcool al unei persoane apropriate. Stiu ca pe mine m-au ajutat in procesul meu de vindecare.

In familiile care se confrunta cu problema unei dependente a unui parinte, domneste de obicei haosul, lipsa de predictibilitate, tensiunile. Parintele care nu sufera de dependenta este de obicei coplesit de povara responsabilitatilor pe care le poarta in locul dependentului, in asa fel incat in aceste familii adultii nu raman cu resurse pentru a implini nevoile afective si de dezvoltare ale copiilor. Astfel, in lipsa unor modele relationale sanatoase si lipsiti de atentia necesara in anumite momente cheie din dezvoltare, acesti copii ajung la maturitate sa aiba deficiente in diverse domenii ale vietii.

Trasaturi care se regasesc frecvent la adultii care provin din astfel de familii (lista bazata pe cartea Adult children of Alcoohlics, de Janet G. Woititz):

- Sunt foarte auto-critici

- Au dificultati in a se distra, se iau pe sine mult prea serios

- Cauta constant aprecierea si aprobarea

- Se simt diferiti fata de alti oameni

- Sunt fie super-responsabili, fie iresponsabili

- Sunt foarte loiali, chiar daca au dovezi ca loialitatea nu le este meritata

- Sunt impulsivi

- Tind sa nu termine proiectele pe care le incep

- Reactioneaza exagerat in fata schimbarilor asupra carora nu au control

- Au dificultati in relatiile intime

- Au stima de sine scazuta

- Vad viata din perspectiva de victima

- Evita conflictele si simt teama in fata oamenilor furiosi

- Confuza dragostea cu mila si au tendinta de a intra in relatii cu oameni pe care sa ii salveze

- Tind sa se izoleze sau dimpotriva, fac orice pentru a pastra relatiile, fiindu-la teama de abandon



Scriind despre acest subiect, m-am bucurat sa gasesc un site al comunitatii ACA Romania, unde puteti gasi un chestionar relevant pe acest subiect.


Multi adulti provenind din astfel de mediu au beneficiat de ajutorul primit intr-o psihoterapie. Constientizand modul cum experientele din copilarie au dus la formarea comportamentelor de auto-sabotare din prezent, invatand sa iti identifici sentimentele si nevoile, invatand sa ai relatii mai sanatoase si sa faci fata conflictelor intr-un mod sanatos, sa pui limite unde este cazul. De ajutor sunt si grupurile de suport de tip 12 pasi, care sunt foarte raspandite in lumea anglo-saxona, dar mai putin la noi (sunt cred cateva si in Bucuresti).


Daca vrei sa vorbesti cu un specialist, contacteaza-ma.


Resurse:

2. Woititz, Janet G., The complete ACOA Sourcebook: Adult children of alcoholics at home, at work and in love, 2002


301 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page